Συνεντεύξεις-Συγγραφέων
Δέσποινα Φίλιου

Κ. Φίλιου, σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και τα βιβλία σας. Πείτε μας πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων.

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Ξεκίνησα πριν 10

χρόνια τη συγγραφή παραμυθιών. Από τα εφηβικά μου όμως χρόνια, μου άρεσε να γράφω τις σκέψεις μου στο ημερολόγιο. Πολλά χρόνια αργότερα, είχα μια έμπνευση και έγραψα ένα παραμύθι. Άρεσε στο περιβάλλον μου και με προέτρεψαν να το εκδώσω. Έτσι και έγινε. Αλλά εκδόθηκε από ηλεκτρονικό εκδοτικό οίκο. Στη συνέχεια μου γεννήθηκε η επιθυμία να δω τα παραμύθια μου έντυπα. Η χαρά μου ήταν μεγάλη , όταν είδα τα δημιουργήματα μου, να τα κρατούν παιδικά χεράκια!

Πείτε μας ποια είναι η πηγή έμπνευσης για τις ιστορίες των παραμυθιών σας.

Από τα ίδια τα παιδιά εμπνέομαι, απ’ τους προβληματισμούς τους, τις απορίες τους και γενικότερα απ’ την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς σας αναγνώστες;

Να αγαπήσουν το παραμύθι, γενικότερα το διάβασμα και το βιβλίο. Να γνωρίζουν ότι το παραμύθι αναπτύσσει τη φαντασία τους, βοηθάει στην πνευματική τους ανάπτυξη και τους φέρνει σε επαφή με το συναίσθημα τους, μέσω των ηρώων του παραμυθιού. Ας μη ξεχνάμε ότι το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος μας, γιατί μας διασκεδάζει, μας ξεκουράζει και μας χαλαρώνει.

Πολλά από τα βιβλίο σας, έχουν μια υπέροχη εικονογράφηση άλλα και ένα μουσικό CD. Πείτε μας δυο λόγια κατά πόσο συμβάλουν στην κατανόηση του παραμυθιού, η εικόνα και ο ήχος στην παιδική ηλικία;

Όλα μου τα παραμύθια, αποτελούνται από τρία μέρη. Την αφήγηση, τις σπαζοκεφαλιές και το CD. Σχετικά με το ερώτημα σας. Η εικόνα και τα χρώματα της, αρχικά είναι αυτά που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του παιδιού. Επίσης η εικόνα συμβάλει στην κατανόηση του παραμυθιού, ειδικά όταν το παιδί είναι μικρό και δεν ξέρει να διαβάζει. Έτσι βλέποντας την εικόνα και με τη βοήθεια του γονέα, μπορεί να καταλάβει την ιστοριούλα. Τους στίχους απ’ τα τραγουδάκια, τους γράφω εγώ και έχουν σχέση με το θέμα του κάθε παραμυθιού. Πιστεύω ότι και διασκεδάζουν με το τραγουδάκι και μέσω των στίχων ωριμάζουν τα διδάγματα του παραμυθιού στο μυαλό τους. Το βλέπουν σαν παιχνίδι!

Πιστεύεται ότι τα παραμύθια αγγίζουν την ψυχή των μικρών παιδιών και τι πρέπει να προσέχει ένας συγγραφέας όταν τα γράφει;

Κάποια παραμύθια αγγίζουν κάποια όχι, δεν μπορώ να το ξέρω αυτό! Επιτυχημένος είναι ο συγγραφέας που με το δημιούργημα του μπορεί να αγγίξει την ψυχή του αναγνώστη, μικρού και μεγάλου. Το παραμύθι είναι η πιο δύσκολη κατηγορία της λογοτεχνίας-όσο εύκολο και αν φαντάζει στα μάτια κάποιων- γιατί απευθύνεται σε παιδιά, που σημαίνει ότι πρέπει να προσέχουμε διπλά. Δηλαδή, τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσουμε, το θέμα που θα έχει η ιστορία μας και τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά. Με λίγα λόγια όταν γράφεις για παιδιά, πρέπει να μπεις στη θέση του παιδιού.

Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνονται τα βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;

Χαριτολογώντας θα σας πω, αυτό που συνηθίζω να λέω, ότι απευθύνονται σε ηλικίες από 1-101 χρονών. Για να το κάνουμε όμως συγκεκριμένο απευθύνονται σε ηλικίες από 2 έως 9 χρονών. Ναι πιστεύω ότι πρέπει να διαβάζονται και από μεγάλους.

Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο;

Από δύο χρονών θα μπορούσε να είναι η πρώτη τους επαφή με τις εικόνες ενός παραμυθιού. Ο τρόπος που θα γίνει είναι θέμα του κάθε γονέα και πόσο ο ίδιος αγαπάει τα βιβλία. Ο ρόλος του είναι σημαντικός και σ’ αυτό το κομμάτι.

Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε μέχρι σήμερα και για ποιο λόγο;

Ναι διάβαζα παραμύθια, όχι μόνο στα παιδικά μου χρόνια αλλά και σαν ενήλικας διάβαζα και διαβάζω. Το πρώτο παραμύθι που διάβασα και το θυμάμαι ακόμα ήταν «Η Βασίλισσα του χιονιού» του Άντερσεν. Το θυμάμαι γιατί ήταν δώρο των γονιών μου. Είναι χαραγμένο στη μνήμη μου μέχρι σήμερα και η χαρά που ένοιωσα τότε σαν παιδί, ακόμα είναι βαθιά ριζωμένη στην ψυχή μου.

Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά, βιβλία. Ποια νομίζετε ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο.

Το θέμα του παραμυθιού είναι το βασικότερο. Επίσης να εξετάζουμε τι θα διδαχτεί το παιδί μας απ’ την ιστορία του παραμυθιού, πέραν της διασκέδασης. Να έχει ωραίες εικόνες, ζωντανά χρώματα που να του δίνουν χαρά. Μεγάλα γράμματα που να μην το κουράζουν. Επίσης η διάσταση του παραμυθιού, να είναι μεγάλη. Να μπορεί το παιδί να χαίρεται την εικόνα και το κείμενο. Να μη κουράζεται να μη βαριέται.

Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμη μια ιστορία για παιδιά; Τι ετοιμάζετε;

Ναι ετοιμάζω και παραμύθι και διήγημα. Πιστεύω ότι στις αρχές του καινούργιου χρόνου θα κυκλοφορήσουν. Επίσης θα ήθελα να ενημερώσω τους αγαπημένους μου μικρούς και μεγάλους φίλους – αναγνώστες, ότι μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους προσωπικό παραμύθι, στο οποίο θα είναι ήρωας το παιδί τους, το εγγονάκι τους, το βαφτιστήρι τους. Μια μοναδική δωροέκπληξη!!! Δηλαδή αναλαμβάνω τη συγγραφή του παραμυθιού, την εικονογράφηση, την εκτύπωση. Σας παραδίδετε ένα ολοκληρωμένο παραμύθι.

Πείτε μας κάποια πράγματα για τον εαυτό σας, μιλήστε μας για εσάς.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια επαρχιακή όμορφη πόλη, στην Ελασσόνα. Είμαι παντρεμένη και ζω στην Αθήνα είκοσι και πλέον χρόνια. Σπούδασα λογιστική. Η αγάπη μου όμως για τα παιδιά και η εσωτερική μου ανάγκη να καταθέτω την ψυχή μου και τις σκέψεις μου στο ημερολόγιο μου, μ’ οδήγησαν να αφήσω τα λογιστικά μου βιβλία και να ασχοληθώ επαγγελματικά τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή παιδικού βιβλίου-παραμυθιού. Έχω γράψει 20 και πλέον βιβλία. Βραβεύτηκα από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδας το 2018 στην κατηγορία Παιδική λογοτεχνία, με το παραμύθι μου «Το μαγικό σπιτάκι του ήλιου» (Γ Βραβείο) Θέμα του παραμυθιού «Ο εθελοντισμός» Επίσης το 2019 στην Εφηβική λογοτεχνία με το διήγημα, «Το όνειρο μιας μπαλαρίνας» ( Β΄Βραβείο ).

Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτηση μας, πείτε μας όμως πού και πώς μπορούμε να βρούμε τα βιβλίο σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;

Σας ευχαριστώ και εγώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω μέσω της συνέντευξης για το δημιουργικό μου έργο!

Οι αναγνώστες μπορούν να επικοινωνούν μαζί μου για

πληροφορίες-ενημέρωση-απορίες σχετικά με τα βιβλία μου

Στα τηλέφωνα 6934776847 και 2104967338 ή

στο mail: meleniadepi@yahoo.gr

Με εκτίμηση

Δέσποινα Φίλιου

 

Καλησπέρα σας κυρία Σακαπέτη, σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και τα βιβλία σας.

Έχετε σπουδάσει βρεφονηπιοκομία και νοσηλευτική. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Από τα εφηβικά μου χρόνια ξεκίνησα να γράφω μικρές ιστορίες, διότι ήταν μια ευχαρίστηση για μένα. Αργότερα επεκτάθηκα και σε άλλα λογοτεχνικά είδη όπως η ποίηση, το θεατρικό έργο, αλλά στο παραμύθι είχα πάντα  μια ιδιαίτερη αγάπη. Με τις σπουδές μου στα παιδαγωγικά και αργότερα στο χώρο εργασίας μου  λόγω  της συναναστροφής μου με τα παιδιά  ήρθα πιο κοντά με την παιδική λογοτεχνία. Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από το να αντικρίζεις τη χαρά στα μάτια των παιδιών όταν πλησιάζει  η ώρα να διαβάσουμε παραμύθι. Έτσι  η αγάπη μου μεγάλωσε ακόμα περισσότερο και ορμώμενη από αυτόν τον ενθουσιασμό σε συνδυασμό με τα οφέλη του, πραγματικά  λάτρεψα την παιδική λογοτεχνία.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης για τις ιστορίες των παραμυθιών σας;

Η έμπνευση μπορεί να με επισκεφτεί οποιαδήποτε στιγμή και με οποιαδήποτε μορφή. Πηγή έμπνευσης για τις ιστορίες των παραμυθιών μου είναι τα ίδια τα παιδιά και η μεταφορά του κόσμου τους στον δικό μας. Μπορεί οτιδήποτε από κάποιο πρόσωπο, ζώο ακόμα και κάποιο αντικείμενο να γίνει μια πολύ όμορφη  ιστορία. Σαφώς επιδιώκω  στα παραμύθια μου να προσεγγίζω θέματα ηθικών αξιών όπως  διαφορετικότητας, οικολογίας, θέματα που περνάνε στο παιδί θετικά μηνύματα φτιαγμένα πάντα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποδίδουν και τη κατάλληλη μαγεία για να τα ταξιδέψουν.

Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο;

Το διάβασμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ανάπτυξης του παιδιού και θα πρέπει να ξεκινά από τη βρεφική ηλικία διότι συμβαίνει βήμα βήμα. Υπάρχουν διάφορα βιβλία ανάλογα με τα αναπτυξιακά στάδια που το παιδί διανύει, ξεκινώντας με μικρά πάνινα  βιβλία, μόνο  με εικόνες και με ήχους ή  με μικρές φράσεις μέχρι να είναι σε θέση να μπορούν να διαβάσουν μόνα τους μια ολοκληρωμένη ιστοριούλα. Ένας άλλος τρόπος είναι  να τους λέμε ιστορίες και μετά να τις βλέπουν στα βιβλία, ωστόσο  μπορούμε να έχουμε  χαμηλές βιβλιοθήκες για να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σ’ αυτά μόνα τους. Ποτέ δεν είναι νωρίς για να φέρουμε ένα παιδί σε επαφή με τα βιβλία τα οποία θα είναι κατάλληλα για την ηλικία του. Ένα βιβλίο βοηθά το παιδί στην ανάπτυξη του λεξιλογίου του, αυξάνει την αυτοπεποίθηση του, το βοηθά να γνωρίσει καλύτερα τον κόσμο και να κατανοήσει τα συναισθήματα, διότι ταυτίζεται με τους  ήρωες  όπως και να  διεγείρει τη φαντασία του.

Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά, βιβλία. Ποια νομίζετε ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο;

Τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο είναι να  προσφέρει χαρά, να διασκεδάζει και να ψυχαγωγεί. Να είναι προσαρμοσμένο στο γλωσσικό πλαίσιο του παιδιού, να καλλιεργεί  ευγενικά συναισθήματα και να δημιουργεί παρορμήσεις για πράξεις ανώτερες, να έχει ένα καλό μήνυμα για το παιδί και οπωσδήποτε καλή εικονογράφηση.

Με το παραμύθι σας «Ο ΣΠΑΤΑΛΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ» που συμπεριλαμβάνεται στο συλλογικό έργο «Ο μαγικός κόσμος του παραμυθιού» ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στα παιδιά;

Με το παραμύθι μου  «Ο ΣΠΑΤΑΛΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ» θέλησα να θίξω το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και πόσο σημαντικό είναι να το προσέχουμε. Προσπάθησα  να κάνω κατανοητή στα παιδιά την έννοια της  σπατάλης και τι κακό μπορεί να προκαλέσει  αλλά και με ποιους τρόπους μπορούμε να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες κάνοντας τη ζωή μας καλύτερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο; Θέλετε να μας μιλήσετε γι’  αυτό;

Σύντομα θα κυκλοφορήσει  το παραμύθι μου «ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ» από τις εκδόσεις ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ με εικονογράφηση του Κωνσταντίνου Σπανού. Ένα τρυφερό  παραμύθι που μας διδάσκει την έννοια της ευτυχίας, τι είναι τελικά και που βρίσκεται, ενώ προσεγγίζει και το νόημα της φιλίας καθώς και τους δεσμούς της οικογένειας. Επίσης ετοιμάζουμε ένα συλλογικό παραμύθι  με τους δώδεκα μήνες του χρόνου από τις εκδόσεις «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» το δικό μου  παραμύθι είναι για τον μήνα Απρίλιο με τίτλο

«Ο Απριλάκης»

Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτηση μας. Πείτε μας όμως πού μπορούμε να βρούμε τα βιβλία σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;

Και εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω. Τα βιβλία μου μπορείτε να τα βρείτε από τις  εκδόσεις ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ μέσω e-shop ή σε βιβλιοπωλεία κατόπιν παραγγελίας.